Baner

Omacnica prosowianka

Jaja

Jaja – są płaskie, owalnego kształtu o wymiarach 1-1,2 × 0,7-1,1 mm (długość × szerokość). Zaraz po złożeniu są śnieżnobiałe, lecz wraz z rozwojem embrionów gąsienic stają się z czasem kremowobiałe lub kremowo-żółte. Jaja układane są na roślinie dachówkowato tzn. każe nowo składane jajo lekko zachodzi na niżej położone (wcześniej złożone) i dodatkowo polewane specjalną wydzieliną (przeźroczystą) tężejącą na powietrzu, która wiąże całość ze sobą i lepiej przytwierdza do podłoża. W jednym złożu może być od 1-2 do ponad 80 sztuk jaj. Na 2-3 dni przed wylęgiem jaja wchodzą w tzw. stadium czarnej główki – przez osłonkę jaja przebijają się czarne głowy gąsienic – to znak, że lada moment rozpocznie się wylęg.

Miejsca składania – jaja można spotkać na niemal całej wysokości rośliny kukurydzy, jednak daje się zaobserwować pewną preferencję samic do wyboru konkretnych miejsc, gdzie tych jaj jest zwyczajowo najwięcej. O ile kukurydza zwyczajowo rozwija ponad 10 liści, tak (licząc od dołu rośliny) najwięcej złóż jaj motyle umieszczają pomiędzy 5. a 7. liściem oraz pomiędzy 3. a 5. międzywęźlem (łodygi są jednak rzadko wybierane). Miejsca intensywnego składania jaj z reguły obejmują mniej więcej środkowe partie rośliny, a więc tzw. strefę okołokolbową. Na blaszkach liściowych najwięcej jaj znajduje się pod ich spodem tuż obok nerwu głównego. Trzeba również pamiętać, że zwyczajowo najwięcej jaj składane jest w pasach brzeżnych zasiewu. Samice nalatujące na kukurydzę wieczorem są już z reguły zapłodnione i od razu przystępują do składania jaj. W ciągu niemal miesiąca życia jedna samica może złożyć średnio do 600 jaj.

Jaja omacnicy prosowianki

11

22

33

Copyright: Paweł K. Bereś - kopiowanie, upowszechnianie bez wiedzy Autora zabronione